A közösségi alapon szerveződő szolgáltatások betiltása nem járható út, ahogyan az sem, hogy a demonstrálók a munkaeszközeikkel bénítják meg a városi forgalmat – véli több szakértő. 2018. január 1-jén azonban hatályba lép az új taxirendelet, amely előírja, hogy csak taxisok uberezhetnek Magyarországon. Az új rendelet a taxisokra vonatkozóan szigorú szabályokat ír elő.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatornán elmondta: különböző vélemények szólnak arról, hogy milyen jogi megítélés alá esik az infokommunikációs eszközzel rendelt személyszállítás vagy más néven igényvezért személyszállítási szolgáltatás. Sokan úgy gondolják, hogy ezzel a világ számos országában fellelhető joghézagot használja ki a modern technológia.

Ifj. Lomnici Zoltán elmondta: az Európai Parlament üzent a magyar taxisoknak, miszerint a szervezet kiáll a modern technológiák, így például a Wundercar nevű személyszállító intézmény mellett is. Ráadásul a 2006- os EK-irányelv és a 2007-es EK-rendelet rendelkezik a belső piacról és a személyszállításról, és mindkét norma abba az irányba mutat, hogy a modern technológiáknak van létjogosultsága – hangsúlyozta a jogász.

2018. január elsején lép ténylegesen hatályba a 176/2015-ös kormányrendelet, amely előírja, hogy csak taxisok uberezhetnek Magyarországon. Nemzetközi összehasonlításban sok helyen nem a jogalkotás, hanem a bíróság oldotta meg a helyzetet, például Olaszországban, Hollandiában és Németországban – fejtette ki Lomnici Zoltán.

Ez azt jelentené, hogy amennyiben a sárga autó egy cég kötelékébe tartozik, akkor a taxis – aki vezetésszakmailag jóval képzettebb, mint egy Uber-sofőr – saját privát autójával vesz majd részt a személyszállításban – hangsúlyozta Lomnici Zoltán. A taxisok tekintetében igen szigorú szabályokat ír elő az új rendelet, így például légkondicionált, 2×2 ajtós autót, Euro IV. belső égésű vagy elektromos motort, illetve modern technológiáknak meg kell felelni, például az ABS-felszereltség is kötelező lesz  – húzta alá az alkotmányjogász.

A fent említett joghézag arról szól, hogy önmagában a tevékenység, melyet az Uber is végez nem illegális, mivel személyszállítást lehet folytatni; ilyen a telekocsi szolgáltatás, vagy a  sofőrszolgálat is. Ám fontos kérdés, hogy több mint 13 ezer család megélhetéséről van szó. Ugyanakkor nincs olyan ország, ahol hosszú távon ki lehet zárni, hogy e technológiák megjelenjenek, de fontos, hogy szervezett jogi keretek közé szorítsuk a szabályozást – húzta alá Lomnici Zoltán.

Ahol azonban a taxisok most kopogtatnak – így a főpolgármesternél és a minisztereknél, miniszterelnöknél – , nem ott pattog a labda, az Európai Unió az illetékes a kérdésben, illetve az a cég, amely kihasználja a verseny szabadságát a piacon, amely egyébként alkotmányos elv – jelentette ki Lomnici Zoltán.
Forrás: M1 Ma reggel
Wordpress SEO Plugin by SEOPressor