Nemes Jeles László Saul fia című filmjét hozta ki győztesnek a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, így az alkotás gyakorlatilag megtorpanás nélkül menetel tovább az Oscar-díj felé, hiszen december közepén az is kiderült, hogy az elismerésre esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listáján is szerepel.

 Idén hetvenharmadik alkalommal adták át Los Angelesben az Oscar-díj “előfutárának” is tekintett Golden Globe-díjakat. Ez alkalommal különösen nagy érdeklődés övezte itthon is az eseményt, hiszen a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában a Szabó István rendezte Redl ezredes (1986) és a Hanussen (1989) óta nem jelöltek magyar filmet a gálán. Mivel magyar alkotásnak még nem sikerült elnyernie ezt a kitüntetést, különösen nagy a dicsőség.
Fontos a Golden Globe-díj, mert a világ figyelmét jelenti – mondta az MTI-nek Nemes Jeles László Los Angelesből. “A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni” – fogalmazott, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. “A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe”.

A rendező, aki stábjának, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának is köszönetet mondott a Golden Globe-ceremónia színpadán, azt mondta: “A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot”.

Nemes Jeles László úgy értékelte, fontos a Saul fia észak-amerikai sikere és a Golden Globe-díj, mert felhívja a filmre a világ figyelmét. A rendező megjegyezte, nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek.

“Nagyon-nagyon vártuk ezt a pillanatot, meg vagyunk hatva, nehéz szavakba önteni. Hosszú hónapok várakozása, sok-sok díj után egyszer csak valóra vált” – mondta a Golden Globe-díjról Sipos Gábor, az alkotás egyik producere az MTI-nek.

“Úgy gondoljuk, hogy a díjjal a magyar filmművészet ismét a világ figyelmének középpontjába került. Nagyon boldogok vagyunk” – tette hozzá.

A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor, főszereplője Röhrig Géza.

A Saul fiát az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezett díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New Yorki, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét azután, hogy a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíja mellett három másikat is elnyert.

A magyar film esélyes arra, hogy jelöljék Hollywood legrangosabb elismerésére, az Oscar-díjra. Az amerikai filmakadémia csütörtökön ismerteti a jelölteket.

Forrás: MTI
Wordpress SEO Plugin by SEOPressor