A sort ismét a Semmelweis Egyetem vezeti, amit a tavalyihoz képest újra az Eötvös Lóránt Tudományegyetem (ELTE) követ.

egyetemi_rangsor.jpg

Az intézményi összesített rangsor összeállításakor figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát.

Ha sorrendbe állítjuk az intézményeket a hallgatók száma szerint, a lista első tíz intézménye adja az összhallgatói létszám közel háromnegyedét, ami mutatja ezeknek a képzési központoknak a magyarországi felsőoktatási szférában betöltött meghatározó súlyát – tájékoztatott az eduline.hu.

image_1.jpg

Az intézményeket rangsorolva ide kattintva tekinthetik meg, ezek mellett a HVG Diploma kiadványában képzési területenként is találhatóak rangsorok, melyeket itt tekinthet meg.

A nyugati országrészben található egyetemek helyezéseiket elsősorban az oktatói gárda minőségének, illetve a kedvező oktató–hallgató aránynak köszönhetik.

heveskoz.jpg

Eger a vidéki főiskolák versenyében: a különböző szempontok szerinti kiegyensúlyozott szerepléssel az idén az egri Eszterházy Károly Főiskola érte el a legjobb eredményt, ami közvetlenül az első harmadot követő rangsorpozíció megszerzéséhez volt elegendő.

 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor