Kedden tárgyalja az Európai Unió azt a tervezetet, amellyel elzárnák a 16 éven aluliakat az online játékoktól és közösségi oldalaktól, de még az emailezés lehetőségétől is. A tiltás nem csak durva, hanem életszerűtlen és alighanem innovációellenes is.

Három éve tervezik már, és ma akár döntés is születhet az Európai Unió új jogszabályáról, amely megtiltaná az online cégeknek, hogy 16 éven aluliak adatait tárolja – számol be aTelegraph. Ilyen korhatár volt eddig is, hiszen a Facebookra és más hasonló internetes szolgáltatásokra sem lehetett regisztrálni 13 éven aluliaknak. Ezt a korhatárt emelnék most fel, így a 13, 14 és 15 éves felhasználók hirtelen elesnének tulajdonképpen minden olyan online tevékenységtől, amelyhez regisztrálni kell valahol: a közösségi oldalak és az online játékok használatától, de még az emailezéstől is.

Ez esetben ráadásul nem egy ajánlásról van szó, a jogszabály maximum kétéves átmeneti idő után minden tagállamban kötelező érvényű lenne. A tervezet ellen természetesen online petíció is indult, és a tiltakozás alapja teljesen érthető. A kritizálók szerint az új szabály amellett, hogy életszerűtlen és technológiai fejlődés-ellenes, arra motiválná a fiatalokat, hogy hazudjanak szüleiknek netezési szokásaikról.

Két évvel ezelőtt egy kutatás hazánkban kimutatta, hogy a tiltás ellenére a 13 éven aluli magyarok egynegyede hamis adatok megadásával facebookozik. Ez a szabályszegési arány vélhetően jóval nagyobb lenne azon tinédzserek körében, akik már hozzászoktak a chateléshez, az Instagram, a Snapchat, az Ask.fm vagy éppen hasznos mobil alkalmazásokhasználatához.

Forrás: HVG

 

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor