Nincs egyezség, a Deák tér blokád alatt marad, a taxisok reggel 8-ig ott lesznek, de egy-egy sávon megindulhatott a forgalom a József Attila utcától az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út felé késő délután. A Deák Ferenc tértől továbbra sem lehet a Bajcsy-Zsilinszky út felé autóval eljutni. Hatalmas a torlódás.

Taxisokból álló küldöttség indult délután a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, valamint az Uber irodájához, hogy választ kapjanak arra, mikor teljesítik követeléseiket. A taxisok azután döntöttek így, hogy nem született megállapodás a képviselőik és Tarlós István főpolgármester közötti megbeszélésen, így a taxisok folytatják az Uber ellen meghirdetett budapesti demonstrációjukat. Az kora reggel óta tart a fővárosban a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésében. A helyszínen mintegy száz gépkocsi sorakozott fel, egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat, jelentős torlódást okozva. A helyszínt a rendőrség biztosítja.
Czifery Csaba, a Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke azt mondta, számukra az az egyetlen lehetséges megoldás, ha megszűnik az Uber, vagy ezen szolgáltató is azokat a feltételeket teljesíti, amelyeket a “hivatásos” autósoknak kell. Ha a négy felsorolt helyszínen nem kapnak pozitív választ vagy egy közeli határidőt az Uber beszüntetésére, lezárják a forgalom elől a teljes Bajcsy-Zsilinkszy út-Andrássy út-József Attila utcai kereszteződést – mondta a szakszervezeti elnök, aki később jelezte: a Nemzetgazdasági Minisztériumnál nem fogadták a taxisok küldöttségét.
Mindenki jót akar

Időközben megszólalt a közösségi személyszállító is, amely szerint a budapesti taxisdemonstráció csak megerősíti, hogy szükség van egy olyan modern szabályozási keretre, amely figyelembe veszi az új technológiák jelenlétét és pozitív hatását. Előzőleg Tarlós István főpolgármester közölte: az adófizető, jogszabályokat betartó magyar taxisok a továbbiakban is számíthatnak a főváros támogatására Uber-ügyben, de Budapestnek nincs hatósági eszköze és fizikai lehetősége az alkalmazás betiltására.

Az M1 helyszínen lévő tudósítója kora délután azt jelentette, a taxisok már nemcsak az Uber, de minden olyan internetes fuvarmegosztó szolgáltató ellen tüntetnek, amely számukra bevétel-kiesést jelenthet. Azt mondják, ezeknek a társaságoknak a jelenléte sokkal többet vesz ki a zsebükből, mint az, ha akár napokig itt kell állniuk, bár erre logisztikailag egyelőre még nem készültek fel. Azt is tudni már, hogy több területfoglalási engedélyük is van, így akár a város több pontját is lezárhatják, akár menet közben is. Az első ilyen helyszín a teljes Bajcsy-Zsilinszky út lehet.

Lázár: a szerdai kormányülésen tárgyalnak a taxisok ügyéről

A kormány szerdai ülésén megtárgyalja a taxisok ügyét – reagált Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn a Parlamentben. A miniszter közölte: mindenkivel konzultálnak, és a közlekedési államtitkárság már több alkalommal is egyeztetett a taxisok képviselőjével. Mérlegelni fognak minden javaslatot – tette hozzá Lázár János.

A Bajcsy és az Andrássy egy részét is lezárták

A tiltakozó taxisok lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tértől a Szent István-bazilikáig és az Andrássy út elejét hétfő délután, sok taxi keresztbe állt az úttesten – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről. A szervezők nevében Gelencsér Zsolt azzal indokolta az akciót, hogy küldöttségeik kérésével “nem foglalkoztak érdemben” a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, valamint az Uber irodájánál sem. A taxisok információt próbáltak kérni követelésük teljesítésének időpontjáról. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára állítólag azt mondta küldöttségüknek, “lelkiekben velük van, egyebet nem tehet”. A szervezők azt közölték, hogy 140 taxis vesz részt a hétfő reggel óta tartó demonstráción.

BRFK: a demonstráció résztvevői jogsértést követnek el

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére korábban azt válaszolta, hogy a hatályos jogszabályok alapján, a szükséges erőkkel és eszközökkel biztosítják a demonstrációt. Hétfő délután aztán felszólítást tett közzé honlapján, miután a tiltakozók egy-egy útszakaszt teljesen lezártak a fővárosban. A BRFK hangsúlyozta: a demonstráció résztvevői jelenlegi magatartásukkal jogsértést követnek el, és felszólította a be nem jelentett demonstráció szervezőit és résztvevőit, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésénél “állítsák vissza a rendezvény azon korábbi állapotát”, amelynél a forgalom haladása egy-egy forgalmi sávon biztosított volt.

Egy-egy sáv szabad a Bajcsyn és az Andrássyn

Egy-egy sávon megindulhatott a forgalom a József Attila utcától az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út felé késő délután, miután az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok eltávolították keresztben álló autóikat az úttestről – jelentette az MTI helyszíni tudósítója -, a Deák Ferenc tértől azonban továbbra sem lehet a Bajcsy-Zsilinszky út felé autóval eljutni. Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője közölte, megállapodtak a rendőrséggel, és a Bajcsy-Zsilinszky úton a Károly körút felé egy sávon átengedik este hét óráig a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a BKK autóit, utána pedig a többi járművet is. Azt mondta, reggel nyolc óráig maradnak a demonstrálók. Hozzátette: nem tud arról, hogy más helyszíneken lesznek-e lezárások.

NFM: a kormány a szabályosan dolgozó taxisok oldalán áll

A kormány a tevékenységüket legálisan, a kormányrendeletben rögzített személyi és műszaki feltételek betartásával végző, adófizető taxisok oldalán áll – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára hétfőn a taxistüntetés résztvevőit fogadva. Az NFM közleménye szerint az államtitkár megerősítette: a minisztérium rendszeres párbeszédet folytat a szektor képviselőivel. “A kormányzat a jövőben is minden szükséges lépést megtesz az utasok élet- és vagyonbiztonságát, a taxisok munkáját, megélhetését biztosító feltételek megerősítése érdekében” – hangsúlyozta közleményében az NFM.

Forrás: hirado.hu
Wordpress SEO Plugin by SEOPressor