Az alapbérek átlagosan 2,8 százalékos emelését tervezik 2016‐ra a magyarországi nemzetközi érdekeltségű vállalatok, az idei 3,7 százalék helyett.

A Német‐Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Kienbaum Consultants szerdán közzétett éves bérezési tanulmányához 60 vállalat mintegy 12.600 munkavállalójának adatait értékelték. Mint az összegzett eredményeket is tartalmazó tanulmányból kitűnik, a Magyarországon foglalkoztatott gazdasági vezetők átlagos éves jövedelme 20,4 millió Ft. A 2014 – 2015 közötti bérnövekmény a vizsgált nemzetközi vállalatoknál átlagosan 3,7 százalékos volt.

Ez szinte pontosan megfelel a KSH által a magyarországi versenyszférára erre az időszakra kimutatott, bruttó 3,6 százalékos emelkedésnek. Ugyanakkor a nemzetközi cégek körében a béremelés jóval elmaradt a 2014 végén előre jelzett, kb. 5 százalékos értéktől. A DUIHK megítélése szerint ez főleg a már jó ideje nagyon alacsony inflációnak köszönhető, amely lényegesen mérsékli a béremelési nyomást. Vélhetően ez az oka annak, hogy a vállalatok átlagosan 2,8 százalékos mértékű béremelést terveznek 2016‐ra.

A szakképzett munkaerő rendelkezésre állását a cégek (az 1 = jó és a 4 = elégtelen közötti skálán) átlagosan 1,8‐nak értékelték, a gyártás/termelés területén azonban csak 2,5 ponttal. Ez egybevág vállalatok véleményével, amelyek egyre erősödő szakemberhiányra panaszkodnak. A cégek 82 százaléka számít 2016‐ban a munkaerő‐kereslet növekedésére, gyors enyhülés nincs kilátásban.

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor