Orbán Viktor kihasználja az etnikai és vallási nacionalizmust, az elzárkózást annak érdekében, hogy állandósítsa hatalmát – erről beszélt Soros György (képünkön) a német Wirtschaftswoche című magazinban. A milliárdos üzletember az interjúban elsősorban Angela Merkel politikáját dicsérte, ugyanakkor kitért a lengyelországi és a magyarországi politikai helyzetre is.

Úgy fogalmazott: bár Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetője és Orbán Viktor igen különböző emberek, az általuk áhított rezsimek nagyon hasonlítanak egymáshoz. – Bizonyos értelemben azt a fajta színlelt demokráciát állítanák vissza, amely az I. és a II. világháború között Horthy Magyarországát és Pilsudski marsall Lengyelországát jellemezte. Ahogy hatalomra jutnak, elfoglalják a demokrácia fontos intézményeit, amelyek autonómok, illetve azoknak kellene lenniük, legyen az a központi bank vagy az alkotmánybíróság – véli Soros. Megjegyezte, Kaczyn­ski nem olyan intelligens, mint Orbán, azonban ravasz politikus, aki a migráció kérdését kampányának központi elemévé tette. Szerinte mindkét vezetőt nehéz lesz leváltani.

Az üzletembert arról is kérdezték, hogy miért övezi Kelet-Európában olyan nagyfokú ellenszenv, bizalmatlanság a menekülteket. Szerinte ennek oka, hogy a világnak ezen a részén a nyitott társadalomnak nincsenek erős gyökerei. – A magyar miniszterelnök az általa vallott magyar és keresztény identitás alapelveit helyezi előtérbe. A nemzeti identitás vallással való ötvözése, rövid távon, hatásos keveréknek tűnik – fogalmazott.
Soros Angela Merkel politikája kapcsán elismerte: régebben ugyan bírálta a politikáját, de most örül azoknak az intézkedéseknek, amelyeket a kancellár a migrációs válság során meghozott.

Kitért arra is, hogy az Európai Uniónak átfogó tervre van szüksége a válság kezelésére. – Olyanra, amely megerősíti a menedékkérők áradatának hatékony kezelését, hogy a menekültek biztonságos, rendezett módon, és olyan ütemben érkezzenek, amelyet Európa kapacitásai elbírnak – mondta Soros. Megjegyezte, hogy „Orbán Viktor igaztalanul vádolja”, mivel szerinte nem igaz, hogy a javaslata következtében muzulmánok árasztanák el Magyarországot.

Forrás: Magyar Idők

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor