A nagyobb filmes, fotós de szinte akármilyen témával foglalkozó portálok nem igazán foglalkoznak a kifutott modellek tesztelésével. Pedig – tapasztalatom szerint – sokan nem feltétlenül a legújabb csúcsmodellekre kíváncsiak, hanem akár egy-egy régebbi darabra is.

Nos, így azt gondoltam, hogy most egy igencsak kifutott darabot tesztelnénk le, mely a maga idejében igencsak népszerű és nagy tudású kamera volt, a Sony DCR-TRV25E mini DV kamera.

1

Elsőre kissé robusztus kinézete van a kamerának, viszont megtalálható rajta minden olyan funkció gomb formájában, amikre a használat során szükségünk lehet, így nem kell a menüből állítgatnunk.

A visszajátszáshoz szükséges minden gombot megtalálhatjuk a becsukott kijelző alatti területen. Előnye, a manuális fókuszgyűrű, melyet abban az időben csak a felső kategóriás készülékekbe szereltek. Megtalálható benne a nightshot funkció, melyet super nightshottal spékeltek meg. A készülék tetején található csatlakozósaru is, melyre mikrofont vagy lámpát is csatlakoztathatunk. Mivel meleg csatlakozóval szerelték, így a gyári fejlámpával használva, annak nem kell külön áramellátást biztosítanunk, hanem a kamera akkumulátorából táplálkozik.

2

Csatlakoztatás szempontjából bőségesen felszerelt eszközzel van dolgunk. A hagyományos analóg audió/videó kimeneten és a mini DV – firewire – csatlakozón kívül helyet kapott egy USB csatlakozó, S-videó bemenet, mikrofon bemenet, fülhallgató kimenet és a távvezérlő csatlakozója is.

1.07 Megapixeles CCD-vel 10x optikai és 40x digitális zoommal szerelt Carl Zeiss® optika szebb képet alkot mint az általános 800.000 pixeles társai, de azért nem vetekszik a 3 CCD-s kamerákkal. Minimálisan 7 lux megvilágítás szükséges az optikának normál módban, ami azért nem mondható túl előnyösnek, viszont már rendelkezik SteadyShot stabilizátorral és zajcsökkentő funkcióval.

Az előre beállított fehéregyensúlya szokásos auto / kültéri / beltéri és beállítható fix fehéregyensúly is. Rekesz előválasztás szintén a szinte minden kamerában megtalálható Portrait / Beach & Ski / Sports Lesson / Landscape / Spotlight / Sunset & Moon.

3

A kor egyik újítását, a fotó funkciót is megkapta ez a kis szerkezet, de ekkor még igencsak gyerekcipőben járt. Maximálisan 1024 x 864 pixel felbontású képeket képes készíteni JPG formátumba, Memory Stick kártyára, melyből egy 8MB-osat mellékeltek gyárilag. Érdekesség még, hogy a memória kártyára rögzíthetünk videót is, de igazán rossz, 320×240 pixel minőségben.

Összességében elmondható, hogy egy igazán jó kis SD kamerával van dolgunk, főként ha a használt-piaci árát nézzük, ami 15.000 Ft környékén mozog. Sok extra funkciót kapott, ami mindennapi használatban is jól alkalmazható, így ha egy olcsó szalagos kamerát szeretnénk mindenképpen jó választás lehet.

A tesztemhez a kamerát a www.velenceitotv.hu stábja biztosította.

Íme néhány teszt videó, melyben található összehasonlító teszt is!

Lássuk a te véleményedet!