Csaknem 991 ezer menedékkérő és bevándorló érkezett idén Európába szárazföldi vagy tengeri úton, és a következő napokban az egymilliót is elérheti ez a szám – közölte pénteken Genfben a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).
Az egymillió becslés, korábban már voltak olyan hírek is, hogy csak Németországba ennyi migráns érkezett.

Olyan erős az emberáradat most így év végén, hogy az IOM becslése szerint valószínűleg keddig vagy akár még előbb átlépi az egymilliót az érkezők száma. Ez rendkívüli – mondta újságíróknak Joel Millman, az IOM szóvivője. Hozzátette, ez a szám a tavalyinak legalább a négyszerese.

Október 16. óta 422-en fulladtak tengerbe az Európába induló migránsok közül, vagyis naponta átlagosan heten. Szerdán mintegy 4300-an érkeztek az égei-tengeri görög szigetekre, csak Leszboszra 3 ezren.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken kiadott jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb rekordot dönthet idén a menekültek száma.

2015 közepéig 20,2 millióan kényszerültek elhagyni hazájukat, és valószínűleg 2015 lesz az első olyan esztendő, amikor a menekültek száma világszerte átlépi a hatvanmilliót – hívta fel a figyelmet az UNHCR.

Migrációs stratégiát fogadtak el a bevándorlási hullám megállítása és a schengeni vívmányok megőrzése érdekében, amire azért van szükség, hogy Európa visszaszerezze az ellenőrzést külső határai felett – számolt be az uniós állam-, illetve kormányfők kétnapos évzáró csúcstalálkozójának eredményéről Brüsszelben Donald Tusk.

Az Európai Tanács elnöke elmondta: a stratégia célja, hogy gátat vessen a soha nem látott migrációs hullámnak, és felgyorsítsa a már eddig meghozott intézkedéseket. Beszámolt arról: a részt vevő politikusok mindannyian az elsődleges célok között említették a schengeni határok megőrzését. Ezzel kapcsolatban a lengyel politikus örömét fejezte ki, hogy sikerült megegyezésre jutni Görögországgal, s hogy az ország még decemberben megkezdi együttműködését az európai határőrizeti ügynökséggel (Frontex) a külső határok védelme érdekében.

A politikusok a konkrét lépések között említették, hogy az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokból (hotspotok) továbbiakat is létrehoznak, működésük biztosítása érdekében pedig növelik az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal és a Frontex szakértőinek számát. A hotspotok hatásos működése érdekében elengedhetetlen, hogy módszeresen elemezzék az érkezők személyazonosságát és a dokumentumok eredetiségét, illetve ujjlenyomatot vegyenek.

A migrációs kérdésben az Európai Unió tagállamainak szolidaritását nem lehet elnyerni fenyegetésekkel – jelentette ki Dacian Ciolos román miniszterelnök az osztrák kancellár csütörtöki nyilatkozatára reagálva.

Werner Faymann a Die Welt című lapban megjelent interjúban kilátásba helyezte a menekültek tagállamok közötti elosztásától vonakodó országok európai uniós támogatásának csökkentését.

Románia ellenzi a migránsoknak az uniós tagállamok közötti elosztására vonatkozó kvótarendszert. Bukarest szeptemberben az európai uniós belügyminiszteri fórumon Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával együtt a kötelező kvótarendszer ellen szavazott.

Ljubljana nem távolítja el a Horvátországgal közös határán felállított drótkerítést – mondta Zdravko Pocivalsek szlovén gazdasági miniszter. Arra reagált, hogy Horvátország csütörtökön az Európai Bizottsághoz (EB) fordult, hogy a testület indítson eljárást a szlovén pengés drótkerítés eltávolítása érdekében, amely Zágráb álláspontja szerint ellentétben áll az uniós környezetvédelmi jogszabállyal, továbbá veszélyezteti a helyi lakosok jószomszédi kapcsolatait, és a gazdaságnak valamint az idegenforgalomnak is árt.

“A határzárat abban az esetben távolítjuk el, ha a veszély, amely fenyegeti az országot, csökken vagy megszűnik” – szögezte le.

Forrás: Metropol/MTI
Wordpress SEO Plugin by SEOPressor