Ezt a cikket egyszer már publikáltam a filmezek.hu oldalon, de mivel az az oldal átalakulóban van, így átmentettem ide…

Az Ebay-t nézegetve igazi gyöngyszemekre akadhat az ember, de természetesen tök gagyi cuccokkal is találkozhatunk.

Túl drága elektronikai cikkeket nem igazán merek – többek között a garancia miatt – Kínából rendelni, de találtam egy terméket, amin megakadt a szemem. Ez lenne az! (5MP Smallest Mini HD DV DVR Camera Digital Video Recorder) A legkisebb HD kamera és 5 MP-es. Jeee! Hát egy ilyen kell nekem! Mivel nem túl drága, gondoltam egy próbálkozást megérhet, kipróbálom, bár az árából már következtettem a minőségére is, hiszen 2000 Ft -ért azért csodát nem vártam.

Megrendelés után jött egy röpke 30 napos várakozás és már kopogott is a postás a kamerával.

Elsőre kicsit meglepődtem, mert egy igényes, szép díszdobozban érkezett.

Y701-2

A csomag – a díszdobozon kívül – tartalmazta:

  • A kamerát
  • 1db csuklópántot
  • 1db adatkábelt – (Sima mini USB)
  • 1db töltő kábelt – (Ez is sima mini USB, de ez csak tölteni tudja)
  • 1db Elem töltőt – (Aki nem értené 1db ceruza elemről tölthető vele a kamera, ez király cucc )
  • 1db Driver CD-t amit sosem használtam.

Y701-3

Nos, hát akkor a kamera teszt előtt lássuk a kiegészítőket.

Adatkábel
Erre nem igazán térnék ki, sima mini USB kábel, minden ilyen csatlakozóval szerelt eszközhöz használható.

Töltő kábel
Na ez már érdekesebb dolog. Gyakorlatilag kinézetre ez is egy hagyományos mini USB kábel, csak éppen adat átvitelre nem alkalmas. Ez azért van, hogy USB-ről való töltés közben is használhassuk a kamerát, mivel, ha az adat kábellel csatlakoztatjuk, akkor csak a memóriakártyához férünk hozzá, de videót, fotót közben nem tudunk készíteni.

Elem töltő
Ez egy nagyon fincsi kis cucc. A legjobb, hogy más mini USB-ről tölthető cuccokhoz is használható, csak beteszünk egy AA-s elemet, vagy akkut és máris tudjuk tölteni a kamerát. Egy hátránya van, hogy töltés közben a kamera nem használható. Mondjuk ezt megoldhatták volna úgy, hogy csak az usb-nek csak 3 szálát kötik be és tökéletesebb lenne, bár így sem rossz.

Külső

Külsőre nem túl masszívnak tűnő a kamera, bár én már többször leejtettem és egyelőre semmi baja, tehát ezzel a részével szerintem semmi gond sincsen. Természetesen – az árából is következtethető, – nincsen rajta LCD kijelző, de egy keresőt találhatunk rajta. Ennek az érdekessége, hogy hagyományos keresőként nem tudjuk használni, mivel ha közvetlen közelről nézzük, gyakorlatilag semmit sem látunk belőle. Viszont kb. 15-20 cm-ről nézve nagyjából megsaccolhatjuk, hogy mi lesz benne a felvételen. Hangsúlyozom, hogy nagyjából.

cn96_33

Ezen kívül megtalálhatjuk a ki/be kacsoló gombot, a funkció választó gombot, az USB csatlakozót, a mikro SD kártya helyét – a kártyát külön kell beszerezni hozzá, nem tartozék –  és a csuklópánt helyét.

Működés

Az biztos, hogy a működése nincsen túlbonyolítva, hiszen összesen 2 gomb található rajta. Az egyik a ki/be kapcsoló, gomb, mellyel a felvételt is elindíthatjuk, illetve ez a fotó funkció elsütő gombja is. A másik gombbal használat módját választhatjuk ki, s az elején található led jelzi számunkra, hogy éppen milyen funkció van beállítva. Piros fény a videó funkció, a kék a fotó és ha mind két színt látjuk, akkor hangfelvétel módban vagyunk.

Fotózás

Fotó módban – ugyanúgy mint videó készítés közben – gyakorlatilag semmilyen beállítási lehetőségünk sincsen, így meg kell elégednünk az automata beállításokkal. Túl nagy csodát ne várjunk, az elkészült képek mérete hiába 5 MP, de abszolút nem részletgazdagok, homályos benyomást kelt, de ezért az árért szinte az is csoda, hogy működik.

1 2 3 4

A képekre kattintva nagyíthatóak a képek.

a képek ZIP-be tömörítve letölthetőek innen!

Videó

Ugyanúgy mint a fotó módban, abszolút semmilyen beállítási lehetőség nincs. Vagyis majdnem… Egyedül azt tudjuk beállítani, hogy milyen dátumot írjon a videó aljára. Én hiába próbálkoztam, nem tudtam eltüntetni, tehát minden esetben ráégeti a videóra a felvétel dátumát. Ez akkor lehet problémás, ha sokáig nem használjuk és teljesen lemerül, akkor elfelejti az aktuális dátumot.

A videó felbontása 1280*960 @ 30fps amiket AVI fileba készít tehát, ha 16:9-es felbontásba vágjuk meg az elkészült videót, akkor teljesen el tudunk tüntetni a dátumozást is – Mint ahogy a teszt videón is látszik -.

A videó a felbontás ellenére szintén csapnivaló minőségű, de ez a teszt videóból látható.

Innen letölthető m2t HD formátumban

Hangfelvétel

A kamera mono hangot képes rögzíteni diktafon módban wav fileba. A minőségről annyit, hogy jól hallható amit elmondunk, de egy alap zaj mindenképpen hallható alatta.

A teszt felvételen 3 beszámolás hallható, az első kb. 50 cm távolságról, a második kb. 100 cm távolságról, a harmadik pedig szintén 100 cm távolságról, csak úgy, hogy a a mikrofon az ellenkező irányba nézett. (Na ezt jól megaszondtam, remélem érthető)

A hangfelvétel ide kattintva érhető el.

Webkamera Funkció

Na ezt akárhogyan próbáltam nem sikerült életre keltenem, de elvileg 320×240-es felbontásban képes a webkamera funkcióra. Hangsúlyozom elvileg…

Gyári adatok

Szenzor: CMOS image sensor
Látószög: 60 fok
Videó felbontás: VG 1280*960 @ 30fps
Fotó felbontás: 5 mega pixel (Szoftveresen interpolált), 3 mega pixel (ajánlott)
Webkamera felbontás: 320*240
Format: AVI (videó), JPG (kép), WAV (hang)
Videó kódolás: M-JPEG
Töltési idő: 3 óra
Felvételi idő egy feltöltéssel: 85 perc (videó felvétel), 3 óra (hangfelvétel)
Oprendszer: Windows me/2000/XP/2003/Vista/Mac OS 10.4ï/Linux (nálam megy Win 7 alatt is)
Memória: Micro SD (TF)
Akkumulátor: Beépített 220mA újratölthető akku
bemenet: DC-5V
Tölthető: USB port vagy 1x külső AA akku
Szín: Fekete
Kamera súlya: 159g
Kamera méretei: 45mm x 29mm x 10mm
Súlya a dobozzal együtt: 176g
Mérete a dobozzal együtt: 110mm x 70mm x 45mm

cn96_2

Értékelés

Hát Kína nem hazudtolta meg magát. A kamera olcsó, de sajnos minősége alkalmazkodik az árhoz. Már megérkezés után egy kis bütykölés alá kellett vetni, hogy egyáltalán felvegye a töltést. Kb. 1 óra munka és egy kis forrasztgatás után sikerült is.

A képalkotása csapnivaló, nemhogy 30 Fps-t nem tud, szerintem ha azt mondom rá, hogy 20 fps, akkor is több mint nagylelkű. A fotók minősége, ha van elegendő fény akkor egy fokkal jobb, de így is homályos, a részletek abszolút nem kivehetőek.

Véleményem szerint maximum arra való, hogy bedobjuk a zsebünkbe és vésztartalék kameraként használjuk. Ha hasonló mini kamera vásárlásával gondolkodunk, akkor érdemes még 1-2 ezer forintot rákölteni és egy jobb képalkotású kamerát venni. Ja és ne tévesszen meg minket , hogy HD :)

Lássuk a te véleményedet!