A tél egyik kellemetlen kísérőjelensége, hogy egyre kevesebb a friss gyümölcs és zöldség a piacok pultjain – az árukat pedig nem sokan képesek folyamatosan megfizetni –, nagyon sok a szürke, ködös, lehangoló nappal, és néha napok is eltelnek anélkül, hogy napfénnyel találkozhatnánk.

Ráadásul az ünnepek idején hajlamosak vagyunk arra, hogy elengedjük magunkat, és olyan energia-dúsabb ételeket is elfogyasszunk, amelyeknek esetleg az év többi részében képesek vagyunk ellenállni.

A téli táplálkozás tehát kétségtelenül különbözik a többi évszakban megszokottól. Már csak ezért is kulcskérdés, hogy a megszokottnál is jobban odafigyeljünk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlására.

Legalább ilyen fontos kérdés a megfelelő mennyiségű folyadékpótlása. Nyaranta, különösen a kánikulai időszakokban, erre szinte senkit sem kell figyelmeztetni, de télen is napi másfél-két liter között mozog a folyadékszükséglet.

Ezt természetesen az is befolyásolhatja, hogy ki milyen munkát végez, mennyire intenzíven mozog. A tiszta csapvíz és az ásványvíz ilyenkor is ajánlott, de a teák, gyümölcslevek, tejes italok is fedezhetik a folyadékszükségletünket.

Forrás: Metropol

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor