Miután az Európai Unió jóváhagyásával lezárulhat az MKB Bank szanálása, a most még állami tulajdonban lévő pénzintézet a jövő év júniusának végéig új tulajdonoshoz kerülhet. A folyamatot felügyelő Magyar Nemzeti Bank vállalta, hogy átlátható és nyílt eljárásban adja el az MKB száz százalékát, amitől már 2016-ban is nyereséget vár.

Nagyon fontos mérföldkövéhez érkezett az MKB Bank rendbetétele, amivel 2016-ban már számottevő profitot is termelhet az évek alatt tetemes veszteséget felmalmozó pénzintézet – jelentette be tegnap Nagy Márton, az MKB szanálását felügyelő Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Az Európai Bizottság december 16-án jóváhagyta az elkészített átstrukturálási tervet, ennek kiemelt része az MKB rossz ingatlanhitel-portfóliójának leválasztása és kiszervezése. A rossz hitelekben az MKB korábban „piacvezető” volt. A szanálás eddigi lépéseiként leválasztottak több üzletrészt, átalakították a belső struktúrát és a fizetéseket, illetve egyes ingatlanokat piaci alapon értékesítettek.

Nagy Márton szerint az egy éve indult szanálás részeként bruttó 343 milliárd forint értékű rossz állománytól szabadítják meg az MKB-t, amelynek ettől jelentősen megnő az értéke, és hatékonyabban is működhet, mivel nem lesz szükség a rossz állományokra megképzett céltartalékokra. Az MNB vállalásokat is tett az Európai Bizottságnak, ezek között a leglényegesebb, hogy 2016. június 31-ig eladják az MKB 100 százalékát. A jegybank vállalta, hogy mindezt egy nyilvános, mindennemű hátrányos megkülönböztetéstől mentes folyamatban valósítja meg.

MKB Bank 20140724 Fotó : Bach Máté / Napi

Az év végével lezárul a nem kötelező ajánlattételi szakasz, amit januártól már a kötelező érvényű ajánlattételek követnek. Nagy Márton üzleti titokra és az MNB tárgyalási pozíciójára hivatkozva nem árult el részleteket a potenciális vevőkről, csak annyit közölt, hogy sokan vannak, megtalálhatók köztük külföldi és belföldi befektetők is. Hangsúlyozta, a legfontosabb szempont az értékesítés során a felkínált ár lesz. Szintén a tárgyalási pozíciókra hivatkozva azt sem árulta el, hogy a jegybank jelenleg mekkorára becsüli a vállalat értékét.

Az MNB várakozásai szerint az új tulajdonos alatt az MKB erős szereplőjévé válik a magyar piacnak, ügyfelei a szanálásából semmilyen kedvezőtlen hatást nem fognak érezni, sőt inkább a szerkezeti változtatásokból adódó pozitívumokat tapasztalhatják meg. Az MKB-nál arra számítanak, hogy az új tulajdonosok elégedettek lesznek azzal az üzleti stratégiával, amit a vezetés, illetve a jegybank kidolgozott. Ahogy azt Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója lapunknak korábban elmondta: „Ha nem hinnék az MKB Bankban, ha nem érezném, hogy van jövője, aligha hagytam volna ott egy betonszilárdságú állást.”

Forrás: Magyar Idők

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor